Mój sposób na wykorzystanie
resztek pieczonego indyka, to lekka, sałatkowa kolacja. Mięso drobiowe dobrze
komponuje się z owocami, wobec czego wykorzystałam tu owoc dla smaku i dla
koloru oczywiście, żeby było wesoło. Dodatkowo, ta sałata to bardzo bogate
źródło witaminy C, a więc idealnie ją uzupełni.
Składniki (1 porcja)
100 g poszatkowanej czerwonej
kapusty
100 g poszatkowanej
pekińskiej kapusty
50 g upieczonej piersi z
indyka
1 duża pomarańcza
3 łyżki sosu winegret
Sól, świeżo mielony pieprz
Kapusty poszatkować, posolić
i chwilkę pougniatać żeby zmiękła. Mięso indyka pokroić w kostkę, podsmażyć na
suchej patelni. Pomarańczę wyfiletować, a resztki wycisnąć i pozostały sok
dodać do winegretu. Na talerzu ułożyć kapusty, na to fileciki pomarańczy oraz
przypieczonego indyka. Całość polać pomarańczowym winegretem. Smacznego.
Ostatnio bardzo polubiłam dodatek pomarańczy w sałatkach więc bardzo mi się spodobała ta sałatka.
OdpowiedzUsuń