Na przekór zimie, i ku
pokrzepieniu. Sałatka jest doskonałym źródłem witaminy C, lekką kolacją w jednym.
Zazwyczaj po weekendowym dogadzaniu sobie mam ochotę właśnie na coś lekkiego.
Składniki:
4 duże pomarańcze
½ słoika czarnych oliwek bez
pestek
1 duża czerwona cebula
sok z 1 limonki
sałata lodowa
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w „półpiórka”,
posolić i polać sokiem z limonki. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym
czasie obrać i wyfiletować pomarańcze, pokroić oliwki w krążki. Na talerzu
ułożyć liście sałaty lodowej. Wyjąć z lodówki cebulę, wymieszać z pomarańczami
i oliwkami i wyłożyć na sałatę, odsączając z soku, który się wytworzył . Do
soku, który został w miseczce dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i świeżo
zmielony pieprz. Sosem polać sałatkę i gotowe. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz