Składniki (1 porcja)
1 mały kubeczek jogurtu
naturalnego
2 łyżki mąki gryczanej
1 jajko
1 łyżeczka oleju
Rozgrzać patelnię. Kawałek
ręcznika papierowego nasączyć olejem i przeciągnąć po patelni. Dokładnie wymieszać
ze sobą pozostałe składniki. Gotowe ciasto wyłożyć na patelnię, ok 2 łyżki
ciasta na jeden placuszek. Smażyć z obu stron ok. 3-4 minuty. Podawać można z
ulubionym dodatkiem: cukier puder, miód, syrop klonowy lub konfitura.
Smacznego.
Jakie rumiane :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńplacki nie wyszły, ciasto nie chciało się oderwać od patelni i się rozwalało z każdą jedną próbą, na zdjęciu wyglądają na placki z mąki pszennej a nie gryczanej, moje ciasto było dużo ciemniejsze niż na zdjęciu
OdpowiedzUsuńmogę się dowiedzieć czemu tak jest?
Nie mam pojęcia niestety? Może to wina patelni... Nie powinny przywierac. przynajmniej na mojej nie przywierają. Proponuje użyć więcej oleju następnym razem. A maka w moich plackach była na pewno gryczana nie pszenna. To gwarantuję.
OdpowiedzUsuń