Kolejne placki na śniadanie. Nie
obyło się bez mojej ukochanej ricotty oczywiście. Urozmaiceniem są sosy na
bazie jogurtu, śniadanie robi się wtedy na prawdę smakowite. Ja proponuje bananowy
i truskawkowy ale oczywiście ich smaki zależą od Waszej inwencji twórczej, najważniejsze
to mieć dobry jogurt jako bazę, wtedy każdy smak będzie super.
Składniki:
250 gram serka ricotta
400 gram jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek maki
2 łyżeczki roztopionego masła
szczypta soli
łyżka oleju
Sosy jogurtowe: banan, cynamon,
kilka truskawek, cukier puder lub miód do smaku.
Masło roztopić na patelni, odstawić
do ostygnięcia. Jajka wymieszać z cukrami, dodać połowę jogurtu i serek
ricotta. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać mąkę i
sól oraz roztopione masło. Rozgrzać patelnię teflonową, za pomocą
pędzelka posmarować trochę olejem i wykładać masę, ok. 2 łyżek na 1
placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować dwie
miseczki do jednej pokroić drobno banana i posypać cynamonem, do drugiej
pokroić truskawki. Do obu dodać po 100 gram jogurtu greckiego. Owoce z jogurtem
zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę, dosłodzić cukrem lub miodem
według uznania.
nigdy nie jadłam ricotty ;o
OdpowiedzUsuńa te placuszki prezentują się bardzo smacznie!
O, i znowu ricotta w plackach! Jesteś niezawodna, jeśli o to chodzi i bardzo podobają mi się Twoje pomysły :D Te placuszki prezentują się świetnie.
OdpowiedzUsuń