Inspiracja, lekko zmodyfikowana, pochodzi z książki pt. Zdrowa kuchnia, autorstwa Gordona Ramsay’a
Składniki na 4 porcje
600 gram polędwicy wieprzowej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cm świeżego imbiru,
pokrojonego w zapałki
1 por, tylko biała część pokrojona w cienkie plasterki
1 por, tylko biała część pokrojona w cienkie plasterki
4 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki octu winnego
ziołowego
500 ml bulionu warzywnego z
kostki
Ok. 250 gram kapusty
pekińskiej (najlepiej ze środka główki)
Polędwicę pokroić w plastry
grubości ok 2 cm, usuwając błony i tłuszcz, kotleciki posypać solą i pieprzem,
odstawić na kilka minut. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć
polędwiczki z każdej strony aż się zarumienią na brązowo, sos wyciekający z
mięsa można na bieżąco odlewać do bulionu, wtedy polędwiczki szybko się usmażą.
Usmażone mięso zdjąć z patelni i na chwilę odłożyć. Na patelnię wlać resztę
oleju i wrzucić pora, czosnek i imbir. Podsmażać ok. 4 minut często mieszając,
aż por zmięknie. Jak po będzie już miękki wlać bulion, sos sojowy, ocet winny
oraz dodać cukier puder. Mieszając dokładnie zeskrobać z dna patelni osad aby
wymieszał się z sosem i dał smak. Dołożyć na patelnię polędwiczki, doprowadzić
do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć pokrywką, zostawiając szparę
na odparowywanie sosu. Dusić tak około godziny aż sos zredukuje się o połowę a
mięso będzie miękkie. Po tym czasie, kapustę pokroić wzdłuż na ćwiartki,
położyć na wierzchu wieprzowiny na patelni, szczelnie przykryć pokrywką i dusić
ok. 5 minut Az kapusta zmięknie. Podawać z gotowanymi warzywami i ryżem,
najlepiej jaśminowym. Smacznego.
Polędwiczki wyglądają apetycznie. Mam pytanie odnośnie składników, co jest w oryginalnym przepisie imbir czy por?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
W przepisie jest zarówno imbir jak i por :)
Usuńwidać czytanie ze zrozumieniem nie jest mocna strona niektorych ;)
OdpowiedzUsuń