Polędwiczki duszone z porem i kapustą pekińską Gordona Ramsay’a

Gordon Ramsay przepisy


Inspiracja, lekko zmodyfikowana, pochodzi z książki pt. Zdrowa kuchnia, autorstwa Gordona Ramsay’a













Składniki na 4 porcje

600 gram polędwicy wieprzowej
2 łyżki oliwy z oliwek
3 cm świeżego imbiru, pokrojonego w zapałki 
1 por, tylko biała część pokrojona w cienkie plasterki
4 ząbki czosnku posiekane
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki octu winnego ziołowego
500 ml bulionu warzywnego z kostki
Ok. 250 gram kapusty pekińskiej (najlepiej ze środka główki)

Polędwicę pokroić w plastry grubości ok 2 cm, usuwając błony i tłuszcz, kotleciki posypać solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć polędwiczki z każdej strony aż się zarumienią na brązowo, sos wyciekający z mięsa można na bieżąco odlewać do bulionu, wtedy polędwiczki szybko się usmażą. Usmażone mięso zdjąć z patelni i na chwilę odłożyć. Na patelnię wlać resztę oleju i wrzucić pora, czosnek i imbir. Podsmażać ok. 4 minut często mieszając, aż por zmięknie. Jak po będzie już miękki wlać bulion, sos sojowy, ocet winny oraz dodać cukier puder. Mieszając dokładnie zeskrobać z dna patelni osad aby wymieszał się z sosem i dał smak. Dołożyć na patelnię polędwiczki, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć pokrywką, zostawiając szparę na odparowywanie sosu. Dusić tak około godziny aż sos zredukuje się o połowę a mięso będzie miękkie. Po tym czasie, kapustę pokroić wzdłuż na ćwiartki, położyć na wierzchu wieprzowiny na patelni, szczelnie przykryć pokrywką i dusić ok. 5 minut Az kapusta zmięknie. Podawać z gotowanymi warzywami i ryżem, najlepiej jaśminowym. Smacznego.

Komentarze

  1. Polędwiczki wyglądają apetycznie. Mam pytanie odnośnie składników, co jest w oryginalnym przepisie imbir czy por?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. widać czytanie ze zrozumieniem nie jest mocna strona niektorych ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz