Proste i szybkie dania to
moja specjalność. Po pierwsze dlatego, że lubię kuchnię lekką, po drugie, że
zdrową a po trzecie, że nie skomplikowaną. To danie powstało w 30 minut, z
użytych składników wyszły mi trzy porcje, czyli mam „z głowy” trzy lunche w
pracy :).
Składniki (3 porcje)
1 pęczek selera naciowego
½ cebuli
3 ząbki czosnku
300 g mięsa z piersi indyka
Sól, pieprz, papryka
czerwona, lubczyk, odrobina kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
Łodygi selera umyć, drobno
pokroić, cebulę i czosnek poszatkować, indyka pokroić w paseczki. Na patelni
rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulkę, jak zmięknie, wrzucić selera oraz
mięso z indyka. Doprawić przyprawami, przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut,
od czasu do czasu mieszając. Danie jest gotowe gdy mięso jest już usmażone a
seler jeszcze lekko chrupiący. Smacznego.
mniam!
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze takiego połączenia ale chętnie bym spróbowała ;)
Świetne i mega zdrowe:)
OdpowiedzUsuń