Nie do końca byłam przekonana
do pieczenia jakiegokolwiek mięsa w mleku. Ale słyszałam wiele opinii, że naprawdę
jest dobre. No cóż, pomyślała, chyba czas się przekonać. Przekonałam się,
rzeczywiście bardzo, bardzo dobre! Przepis źródłowy : http://www.jamieoliver.com/recipes/chicken-recipes/chicken-in-milk
Składniki:
1 kurczak ok. 1,5 kg
10 ząbków czosnku w łupinkach
skórka otarta z 2 cytryn
garść świeżej szałwii
2,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
Kurczaka umyć, posolić i
posypać świeżo zmielonym pieprzem. Brytfankę, w której będziemy piec kurczaka
postawić na gaz, roztopić masło z olejem i obsmażyć kurczaka z każdej strony na
złoty kolor. Wyjąć mięso, tłuszcz, który został po smażeniu przelać do osobnego
naczynka (nie zeskrobywać tego co przywarło do brytfanki – to rozpuści się w
mleku i odda aromat do sosu). Przekładamy ponownie kurczaka do brytfanki,
wlewamy mleko, wrzucamy ząbki czosnku, szałwię i skórkę z cytryny (jak idealnie zetrzeć tylko żółtą skórkę z
cytryny świetnie tłumaczy i pokazuje na krótkim filmiku Gordon Ramsay: http://www.youtube.com/watch?v=z70cLVHAVCA ). Wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około 1,5 godziny. Co jakiś czas polewamy sosem. Mleko pod wpływem
cytryny może się lekko zważyć – nie przejmować się tym, nie wpływa na jakość i
smak mięsa. Po upieczeniu, zdejmujemy kurczaka z brytfanki (ja przekładam na
drugą i dopiekam z drugiej strony na chrupiąco), wyławiamy z sosu czosnek,
wyciskamy z łupinek ponownie do sosu, wlewamy tłuszcz, który wcześniej odstawialiśmy.
Sos doprawiamy według smaku solą, pieprzem cytrynowym i jeśli ktoś lub bardziej
zawiesiste – mąką.
Kurczaka kroimy na porcje i
podajemy z sosem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz