Dzięki mascarpone, sernik ma kremową konsystencję i śmietankowy smak.
Pianka z bitej śmietany i czekoladowy ciastkowy spód sprawią, że z
przyjemnością sięgniecie po kolejny kawałek.
Składniki:
Spód:
250 g ciastek w czekoladzie
typu digestive
50 g masła
Masa:
500 g sera mascarpone
250 g sera ricotta
8 łyżek cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru
wanilinowego
70 ml likieru śmietankowego
Wierzch:
350 ml śmietanki 30%
1 łyżka pudru
1 łyżeczka żelatyny
1 cukierek czekoladowy typu
trufle
Spód: Masło topimy, ciastka
rozkruszamy w blenderze, łączymy z płynnym masłem i powstałą masą wykładamy dno
foremki do pieczenia.
Masa: Jajka ubijamy na
puszysty kogel-mogel z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy po łyżce sera,
cały czas ubijając. Na koniec dodajemy likier śmietankowy. Serową masę
wykładamy na miasteczkowy spód. Na najniższej półce piekarnika ustawiamy
naczynie z wodą, nad nim stawiamy foremkę z sernikiem. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka
godzin lub całą noc.
Wierzch: Żelatynę zalewamy
3-4 łyżkami wrzątku, mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę
ubijamy, na koniec, do ubitej dodajemy cukier oraz wlewamy letnią żelatynę. Odstawiamy
na kilkanaście minut, aby żelatyna lekko ścięła masę. Następnie wykładamy
śmietanę na sernik i ścieramy na tarce cukierka na wierzch. Smacznego.
z chęcią bym zjadła kawałek ;d
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, mogę się poczęstować...? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń