Pomysł na szybki i
dietetyczny obiad. Klasyczne połączenie szpinaku i ryby. Szybkie, smaczne i
zdrowe. Czegóż chcieć więcej od posiłku?
Składniki (2 porcje)
300 gram surowego filetu
łososia bez skóry
300 gram szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyzki soku z cyrtyny
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
50 g sera długodojrzewającego
Sól, pieprz
Szpinak umyć, oczyścić o
osuszyć. Rybę podzielić na 2 porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą
i pieprzem, odstawić na 10 minut. Cebulę i czosnek poszatkować, wrzucić na
patelnię na rozgrzany olej. Jak zacznie intensywnie pachnieć, dodać szpinak.
Dusić ok. 5 minut, doprawić solą i pieprzem, przemieszać, przesunąć szpinak na
brzeg patelni, a na środek ułożyć kawałki łososia. Przykryć pokrywką i dusić 5
-7 minut, następnie przekręcić rybę na drugą stronę, przysmażoną część przykryć
szpinakiem, ponownie przykryć pokrywką i dusić kolejne 5 minut. Na koniec,
dodać pokrojony w kawałeczki ser, poczekać aż zacznie się lekko roztapiać i
gotowe. Smacznego.
świetny pomysł na zdrowy obiad! ;)
OdpowiedzUsuńMoze byc smaczne, tylko ten SER!!!! czy to jest dietetycznie?????????
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłem z kuchni, danie gotowe, ciekawy pomysł za co dziękuję :)
OdpowiedzUsuńB.DOBRE I SZYBKIE
OdpowiedzUsuń