Inny sposób na raczej
nielubianą brukselkę. Pieczenie sprawia, że brukselka traci swój intensywny
zapach, przez co robi się o wiele łagodniejsza. Niestety nie polecam osobom
cierpiącym na niedoczynność tarczycy, brukselka zawiera substancje, które nie
wpływają korzystnie na tą dolegliwość.
Składniki (2 porcje)
300 gram brukselki
300 gram pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka startego twardego
żółtego sera, np. Bursztyn
Sól, pieprz do smaku
Brukselkę obrać, pokroić na
2-3 części, pieczarki w ten sam sposób. Warzywa wrzucić do żaroodpornego
naczynia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Wierzch
posypać bułka tartą wymieszana z serem. Naczynie przykryć folią aluminiową lub
pokrywka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać godzinę,
ale po połowie czasu zdjąć folię, żeby bułka mogła się ładnie przyrumienić.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz