Moje ulubione pierogi. Mimo,
iż z reguły staram się stosować lekką kuchnię, to ruskim ulegam na całej linii.
Chodziły za mną już od dłuższego czasu, więc kiedy nadszedł dzień wolny, popołudnie spędziłam w kuchni i zrobiłam sobie
pierogową ucztę. Moje ruskie mają trochę więcej sera niż ziemniaków, bo takie
właśnie najbardziej lubię. Lubię też, jak farszu w pierogach jest „po same
brzegi”, w przypadku ruskich, to nie problem, łatwo je lepić nawet z dużą
ilością nadzienia.
Składniki (na ok. 55 pierogów)
Ciasto:
400 gram przesianej mąki
2 żółtka
4 łyżki oleju
150 ml ciepłej wody (być może
trochę więcej)
Z podanych składników
zagnieść ciasto, owinąć w ściereczkę i odłożyć do lodówki na 15 minut, aby
odpoczęło. Następnie podzielić na 3 kawałki i każdy z kawałków rozwałkować na
cienki placek. Za pomocą szklanki powycinać koła, na każde nałożyć dużą porce
farszu (u mnie 1 czubata łyżeczka + troszeczkę) i zlepić brzegi. W dużym garnku
zagotować osolona wodę, pierogi wrzucać porcjami na wrzątek i gotować ok. 3-5
minut licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pamiętajcie, że wyjmując
pierogi z wody, najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej należy je układać tak, aby
nie leżały jeden na drugi, bo mogą się pozlepiać. Najlepiej na płaskim, dużym
talerzu, poczekać do całkowitego ostygnięcia.
Farsz:
300 g ugotowanych i
zmielonych ziemniaków
500 g sera ricotta
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
Sól, pieprz, papryka czerwona
ostra, gałka muszkatołowa
Zmielone ziemniaki i ser
dokładnie wymieszać. Cebulę i czosnek poszatkować jak najdrobniej i usmażyć na
smalcu na brązowo-zloty kolor. Dodać do masy. Całość mocno przyprawić solą,
pieprzem, papryką i gałką.
Okrasa:
1 cebula
1 łyżka smalcu, najlepiej ze
skwarkami
Smalec roztopić na patelni,
cebulę poszatkować, wrzucić na gorący smalec i usmażyć na brązowo-złoty kolor.
Polać gorące pierogi i od razu podawać.
Smacznego.
Pierogi z ziemniakami i riccottą?? Nie spotkałam się z takimi... Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi ruskie!
OdpowiedzUsuńmoja babcia była w nich mistrzem ;)
Ale czemu z ricottą? Skoro mamy doskonałe twarogi?
OdpowiedzUsuńRozumiem, że w krajach, gdzie twaróg jest nie do zdobycia ktoś "z braku laku" zastępuje go ricottą.
Ale mając tak szeroki wybór świetnych twarogów- grzech z nich nie korzystać, szczególnie w przypadku potraw tak tradycyjnych, jak ruskie ;)
Ricotta chyba dlatego, że jest moim ukochanym serem :), ale oczywiście zgadzam się mamy bardzo duży wybór znakomitych twarogów, najlepiej, niech każdy daje taki jaki lubi i tak głównie chodzi o połączenie smakowe sera, ziemniaków i cebulki :) to podstawa :)
Usuń