Dziś w mojej dietetycznej kuchni ryba czarniak. Gatunek z ryb dorszowatych, chuda, duża zawartość białka. Podana ze szpinakiem tworzy niezwykle zdrowe i niskokaloryczne danie.
Składniki (2 porcje)
300 gram filetów z czarniaka
250 gram świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
Sól, pieprz, sok z cytryny,
gałka muszkatołowa
Szpinak umyć osuszyć, cebulę
i czosnek poszatkować. Rybę podzielić na porcje oprószyć solą i pieprzem. Przygotować 2 patelnie, na
każdej rozgrzać po 2 łyżki oleju. Na jednej usmażyć rybę, na drugiej zeszklić
cebulę z czosnkiem, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową. Dusić, ok. 10 minut, aż szpinak „zwiędnie”, na koniec pokropić
sokiem z cytryny. Ta talerze wyłożyć uduszony szpinak, na wierzch ułożyc
usmażone filety. Smacznego.
kocham ryby!
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka cieknie na widok tego zdjęcia ;)
super, szybko i prosto ! ;)
OdpowiedzUsuń