Jaka jest ilość przygotowania
pieczonych ziemniaków? Moim zdaniem nieograniczona. Wszystko zależy od tego
jakich przypraw dodacie do pieczenia, za każdym razem mogą być inne. Tym razem
wersja curry.
Składniki (2 porcje)
8-10 równej wielkości
ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka soli
Ziemniaki umyć dokładnie pod
bieżącą wodą, przełożyć do garnka, dodać sól i stawić na gaz. Gotować, od
momentu wrzenia wody ok. 5 minut. Powinny być pół-twarde. Odcedzić i delikatnie
przełożyć do żaroodpornego naczynia. Każdy ziemniak przekroić na ćwiartki.
Masło rozpuścić na patelni, wymieszać z papryką i curry i taką mieszanką polać
ziemniaki. Wymieszać, tak aby każdy ziemniak był natłuszczony. Naczynie z
ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15-20 minut.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz