Przepyszne, dietetyczne
danie. Pstrąg, jak większość ryb morskich ma delikatne i bardzo zdrowe mięso.
Polecam osobom nie tylko będącym na diecie, choć tym właśnie szczególnie.
Składniki (1 porcja)
1 pstrąg
1 cytryna
1 łyżeczka masła
Sól, świeżo mielony pieprz
Pstrąga myjemy, osuszamy,
lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy sola i świeżo mielonym
pieprzem. Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i układamy wewnątrz ryby. Połową
masła smarujemy folie aluminiową, na której układamy rybę. Pozostałym masłem
smarujemy wierzch rymy. Zawijamy folie i wstawiamy rybę do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Rybę podajemy z surówką ze świeżych
warzyw.
Właśnie taką rybę lubię najbardziej - maślaną, pieczoną, ziołową, bez zbędnych dodatków. Z kwaskową cytryną. Pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń