Danie raczej do lekkich nie należy, mimo, że to kurczak. Śmietana kremówka i boczek robi swoje. Ale kto powiedział, że kurczak musi być dietetyczny? Niedzielny obiad musi być przede wszystkim uczta dla podniebienia, o wagę i równowagę w diecie dbam w pozostałe 5 dni tygodnia (sobota zazwyczaj należy do serników)
Składniki (2 porcje)
2 duże udka kurczaka,
podzielone na połowy
1 cebula
100 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
Szczypta szafranu
300 ml bulionu (może być z
kostki)
300 ml słodkiej śmietanki 30 %
Sól, pieprz cytrynowy
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
Mąkę zmieszać z sola i
pieprzem, oprószyć kawałki kurczaka. Olej rozgrzać brytfance lub żeliwnym
garnku, obsmażyć kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Odstawić w ciepłe
miejsce a na patelnię wrzucić poszatkowaną cebule i czosnek i pokrojony w
kosteczkę boczek. Dusić aż cebula będzie miękka. W tym czasie przygotować
bulion i rozpuścić w nim szafran. Do miękkiej cebuli ponownie dołożyć kurczaka,
zalać wszystko bulionem i śmietanką, pozostawić do momentu wrzenia a następnie
przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1
godzinę. Podawać można z makaronem lub ryżem, najlepiej smakuje. Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz