Zdecydowanie lekko,
zdecydowanie dietetycznie i bardzo smacznie. Przepis wymyślił się sam, a potem,
podobne danie znalazłam w książce Gino D’Acampo pt. Dieta Italiana, więc podaję
za mistrzem.
Składniki (4 porcje)
1 kostka bulionu warzywnego
3 średniej wielkości
bakłażany
3 łyżki oliwy
3 żabki czosnku, przekrojone
na pół
1 puszka (400 gram) krojonych
pomidorów
1 łyżka świeżych listków
tymianku
3 duże pomidory śliwkowe,
pozbawione nasion i pocięte na ćwiartki
Sól, świeżo mielony pieprz
Bakłażany pokroić w kostkę o
boku ok. 3 cm, zagotować w dużym garnku 2 litry wody, wrzucić kostkę bulionu, a
następnie bakłażana. Gotować ok. 8 minut, odsączyć i lekko odcisnąć z nadmiaru
wody. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek a następnie dodać
bakłażana. Smażyć ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać
pomidory z puszki, doprawić wstępnie solą i pieprzem i dusić ok 15 minut.
Następnie dodać tymianek oraz pokrojone w kostkę świeże pomidory, podgrzewać
jeszcze ok. 10 minut. Podawać z pieczywem, danie smakuje zarówno na ciepło jak
i na zimno. Smacznego.
Oj, lubie takie dania!
OdpowiedzUsuń