Kolejna wariacja na temat
racuchów. Okazuje się, że nawet w przypadku tak prostej potrawy jak racuchy,
można wykreować nieskończoną ilość przepisów. Tym razem miałam ochotę na ser,
ale w wersji na ciepło. W plackach jest on delikatnie wyczuwalny i fajnie wkomponowany
w całość.
Składniki:
250 g chudego sera
twarogowego
1 jajko
Ok. 1/3 szklanki mąki razowej
(w zależności od tego ile będzie potrzebne)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżka masła
Ser dokładnie rozgnieść
widelcem, wbić jajko i rozmieszać z serem. Dodać cukier wanilinowy oraz dodawać
mąkę do osiągnięcia konsystencji dosyć gęstego ciasta, które za pomocą łyżki
można nakładać na patelnię. Masło
rozgrzać na patelni, porcjami nakładać ciasto, formując łyżką okrągły kształt
racuchów. Smażyć na złoty kolor po obu stronach. Podawać z cukrem pudrem lub
ulubioną konfiturą. Smacznego.
Bardzo lubię te racuszki :)
OdpowiedzUsuńJa także je uwielbiam :) Są sycące i delikatne.
OdpowiedzUsuń