W poszukiwaniu kulinarnych
nowości, trafiłam na książkę Ewy Dobek pt. 5 przemian w kuchni i życiu. W
książce, oprócz przepisów na bezmięsne dania na każdą porę roku, znajdziecie
dosyć dokładnie opisaną filozofię kuchni pięciu przemian, a nawet… wiersze. Na
pewno będę do niej częściej zaglądać. Na początek, proponuję szpinak.
Składniki (4 porcje)
Ważne!!! Filozofia pięciu
przemian zaleca dodawanie wszystkich składników w odpowiedniej kolejności, ma
to wpływ na cały cykl powstawania potrawy, dlatego zalecam przestrzeganie.
2 duże cebula
1 czerwona papryka
½ kg świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 kartoniki krojonych
pomidorów
5 łyżek oliwy
100 g topionego serka
śmietankowego
Sól, pieprz, bazylia,
tymianek, oregano, kurkuma
Rozgrzać w garnku 2 łyżki
oliwę, cebulę i paprykę poszatkować, wrzucić na rozgrzany olej, dodać w
kolejności: pieprz, sól, szczyptę bazylii, szczyptę tymianku. Dusić całość do
miękkości. Szpinak drobno pokroić, dodać do garnka, jak już zmięknie dodać: 2
zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pomidory z kartonika, szczyptę bazylii, ½
łyżeczki kurkumy, 3 łyżki oliwy, oregano, pokrojony na kawałki serek topiony.
Całość dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Podawać natychmiast. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz