Przepis wyrwany z jakiejś
kolorowej gazety, zmodyfikowany przeze mnie, nabrał lekkości. Lubię jak słodki
deser nie wprawia mnie w poczucie nie tyle przyjemności co wyrzutów sumienia,
że wciągam tyle kalorii. A tu wakacje za pasem i bikini z szuflady wygląda J. W mojej wersji śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem
greckim, dużą ilość mascarpone – mniejszą ilością oraz dodatkowo ricottą, duże
ilości orzechów i owoców kandyznowanych – galaretką. Mi moja wersja bardzo
smakowała, ale jeśli chcecie wypróbować „full opcję” – to już wiecie czego
użyć.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 i 1/3 szklanki cukru
½ szklanki oleju
4 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 aromat rumowy
Jajka ubić z cukrem na
puszysty kogel-mogel, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao,
na koniec wlać olej i całość dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm
wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni około 30 minut. Gotowe ciasto
ostudzić i przekroić na 2 placki.
Masa:
400 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
250 g serka ricotta
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
1 galaretka
2 łyżki orzechów – ulubionych
Przygotować galaretkę i
odstawić do całkowitego stężenia – pokroić w kostkę,
Czekoladę i orzechy posiekać.
Żelatynę rozpuścić w
niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 szklanki), lekko przestudzić ale uważać
aby nie zaczęła się ścinać.
Przygotować 2 łyżki syropu
rumowego wymieszanego z 1/3 szklanki ciepłej wody - do nasączenia ciasta (syrop rumowy możecie
zastąpić rozpuszczając w wodzie 2-3 łyżki brązowego cukru i aromat rumowy).
Ricottę, mascarpone zmiksować
z cukrem pudrem. Dodawać partiami jogurt, na koniec dodać żelatynę uważając aby
była bardzo dokładnie wymieszana z masą. Do gotowej masy wmieszać posiekane
orzechy i czekoladę oraz galaretkę.
Oba placki ciasta nasączyć
syropem rumowym.
Miskę o górnej średnicy ok.
28 cm wyłożyć folią spożywczą, dno i boki wyłożyć 1 nasączonym plackiem. Placek
może się oczywiście połamać, nie należy się tym przejmować, tylko jak
najstaranniej docisnąć do ścianek miski i wyrównać. Na ciasto, ułożone w misce
przełożyć masę jogurtowo serową i przykryć
2 plackiem ciasta, także nasączonym. Lekko docisnąć, przykryć folią
spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny. Gotowy deser przekładamy
na talerz, odwracając miskę do góry dnem, odwinąwszy wcześniej folię rzecz
jasna. Smaczego.
jaki kopiec, piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co ma w swoim składzie czekoladę więc na pewno wypróbuję Twój przepis. Myślę, że to może być fajna propozycja na zbliżającego się Sylwestra. Na święta na pewno znajdę jakiś ciekawy przepis na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńbo jest tam wiele fajnych przepisów na co dzień i na wyjątkowe okazje.