Klasyczne pancakes, na lato
postanowiłam troszkę „odchudzić”. Wyszły równie dobre, puszyste i
delikatne.
Składniki (na 10 placków)
250 g serka ricotta
130 gram mąki razowej
130 ml wody
2 jajka
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka masła
2 łyżki ulubionej konfitury
2 łyżki syropu klonowego
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Żółtka, ser, wodę dokładnie wymieszać mikserem, nadal miksując dodać
mąkę z proszkiem. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Masło roztopić na patelni, nakładać porcjami ciasto, formując w miarę równe
okręgi. Smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Podawać z ulubioną konfiturą i
syropem klonowym. Smacznego.
pycha:)
OdpowiedzUsuń