Prawie przekonałam się do zup
w wersji krem. Prawie, ponieważ do każdej staram się jednak dodać coś, co można
pogryźć. I nie są to grzanki. Czasami orzechy, czasami dodatek łososia. W tej,
pokrojona w kostkę pierś z indyka.
Składniki (4 porcje)
200 gram piersi z indyka
1 mały kalafior
1 pęczek młodej włoszczyzny
3 łodygi selera naciowego
Sól, pieprz, zmielony kumin i
kurkuma
2 łyżki siemienia lnianego
Warzywa kroimy na małe
kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z indyka. Całość zalewamy wodą, tak
żeby przykryła warzywa i dotujemy do miękkości (ok. 20-30 minut). Wyjmujemy
mięso, natomiast miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. Mięso kroimy w
kosteczkę, dorzucamy do zupy, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 10
minut. Na suchej patelni prażymy siemię lniane. Gotową zupę przelewamy do
talerzy, posypujemy uprażonym siemieniem. Smacznego.
świetny pomysł na zupę:)
OdpowiedzUsuń