Żółty krem z kalafiora



Prawie przekonałam się do zup w wersji krem. Prawie, ponieważ do każdej staram się jednak dodać coś, co można pogryźć. I nie są to grzanki. Czasami orzechy, czasami dodatek łososia. W tej, pokrojona w kostkę pierś z indyka.  










Składniki (4 porcje)

200 gram piersi z indyka
1 mały kalafior
1 pęczek młodej włoszczyzny
3 łodygi selera naciowego
Sól, pieprz, zmielony kumin i kurkuma
2 łyżki siemienia lnianego

Warzywa kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z indyka. Całość zalewamy wodą, tak żeby przykryła warzywa i dotujemy do miękkości (ok. 20-30 minut). Wyjmujemy mięso, natomiast miękkie warzywa blendujemy na gładki krem. Mięso kroimy w kosteczkę, dorzucamy do zupy, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na suchej patelni prażymy siemię lniane. Gotową zupę przelewamy do talerzy, posypujemy uprażonym siemieniem. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz