Owocowa rozkosz na śniadanie?
Czemu nie. Zawsze twierdziłam, że pyszne śniadanie, pozytywnie nastraja na cały
dzień. I tego się trzymam :)
Składniki (4 duże lub 6
mniejszych racuchów)
20 dag wiśni
20 gram gorzkiej czekolady
2 łyżki jogurtu greckiego
1 jajko
4 łyżki mąki razowej (lub
więcej, do uzyskania dosyć gęstej konsystencji ciasta)
1/3 łyżeczki proszku do
pieczenia
1/3 łyżeczki sody
oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka oliwy
Z jogurtu, jajka, mąki,
proszku, oleju, sody i cukru wanilinowego wyrobić gęste ciasto. Wiśnie
wydrylować, wrzucić do masy, czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do masy,
zostawiając niewielką ilość do posypania gotowych racuchów. Smażyć na mocno
rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, ok. 5 minut z każdej strony. Racuchy
podczas pieczenie trochę rosną na patelni, więc pamiętajcie o pozostawieniu
odpowiednich przerw przy nakładaniu porcji ciasta. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz