Rozmaryn, to jedno z moich
ulubionych ziół. Podoba mi się jego zapach oraz to, że jest intensywny zarówno
jako świeże jak i suszone zioło. Często dodaję go jako główną przyprawę do
pieczonego kurczaka. Tego piekłam w towarzystwie warzyw, które rozmaryn także
lubi.
Składniki:
1 kurczak, ok. 1,5 kg
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 średnia cukinia
6-7 małych ziemniaczków
2 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki masła
3 łyżki oliwy
Sól morska, świeżo mielony
pieprz, papryka ostra
Kurczaka umyć, oczyścić i
osuszyć. Natrzeć w środku oraz z zewnątrz solą, pieprzem, papryką ostrą oraz
rozgniecionym czosnkiem. Na koniec skropić oliwą, włożyć do środka 2 gałązki
rozmarynu, owinąć szczelnie folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3
godziny. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni, kurczaka ułożyć na
dużej blaszce posmarowanej oliwą i wstawić do piekarnika. Ziemniaki umyć,
przełożyć do garnka i zalać wodą, ugotować na tzw. półmiękko, czyli od momentu wrzenia
wody w garnku ok. 5 minut.
Paprykę i cukinię umyć,
oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Odcedzić ziemniaki dodać do pozostałych
warzyw w całości lub jeśli były większe przekroić na połówki. Warzywa posolić,
dodać pieprz, ostrą paprykę według uznania, igiełki z ostatniej gałązki
rozmarynu oraz 1 łyżkę masła. Jeśli dodacie ziemniaki tuż po odlaniu wody, będą
gorące i mieszając warzywa, masło pod wpływem gorących ziemniaków roztopi się i
całość pokryje się cienką warstewką tłuszczu. Jeśli ziemniaczki ugotowaliście
wcześniej i już wystygły, masło przed dodaniem należy roztopić na patelni. Tak
przygotowanymi warzywami obkładamy pieczącego się już kurczaka (powinien być w
piekarniku już ok. 30 minut). Pozostałe masło układamy na kurzych piersiach, po
roztopieniu sprawi, że skórka przypiecze się na złoty kolor. Całość piec
jeszcze około godziny. Smacznego.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń