Dla mnie ta sałata to
wspomnienie lata. Jest lekka, kolorowa, aromatyczna i … mogłabym tak wymieniać
bez końca. Jest prosta w przygotowaniu, jej najważniejsze elementy to dobre
krewetki i …dobra oliwa. Najlepiej taka, którą wywarzają małe domowe tłocznie w
rejonie Morza Śródziemnego lub Adriatyckiego… ale się rozmarzyłam ..
Składniki (1 porcja)
¼ główki sałaty lodowej
1 duży pomidor
1 zielony ogórek
Garść świeżej bazylii
3 łyżki najlepszej oliwy z
pierwszego tłoczenia jaką możecie kupić
1 łyżeczka soku z cytryny
10 dużych, gotowanych
krewetek
1 łyżka oliwy do smażenia
1 ząbek czosnku
Sól morska grubo mielona,
świeżo mielony pieprz
Sałatę rozłożyć na talerz,
pomidora i ogórka pozbawić gniazd nasiennych, sam miąższ pokroić w kostkę i
dodać do sałaty. Posypać grubo mieloną solą oraz pieprzem, skropić sokiem z
cytryny i polać naszą oliwą. Oliwę do smażenia rozgrzać na patelni, czosnek
obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Wrzucić plasterki czosnku na rozgrzany
olej, po chwili powinny stać się chrupiące, wyjąć z patelni, dołożyć do sałaty,
a na patelnię wrzucić krewetki, obsmażyć z obu strona na złoty kolor, przełożyć
na sałatę, doprawić raz jeszcze świeżo mieloną grubą solą oraz pieprzem i
natychmiast podawać. Krewetki w sałacie muszą być gorące! Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz