Intensywna i baaardzo mięsna
zupa. Moja druga połówka jak na mięsożercę przystało, jadła ze smakiem.
Składniki (na duży garnek
10-12 porcji zupy)
1 mała golonka wieprzowa
1 golonka indycza
1 kawałek goleni wołowej
1 włoszczyzna (por, seler,
pietruszka, 2 marchewki)
20 dag brukselki
1 kalarepa
Liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz ziarnisty, tymianek, kurkuma, przyprawa do zup
Sól, pieprz, gałka
muszkatołowa, szczypior
Mięsa umyć, w dużym garnku
zalać wodą i gotować ok. godziny. W międzyczasie, po odebraniu szumowin dodać
pokrojona w kostkę włoszczyznę oraz kalarepę. Dodać przyprawy: liść laurowy - 1,
ziele angielskie – 2 ziarenka, pieprz ziarnisty – 5 ziarenek, tymianek – 1 łyżeczka
suszonego, kurkuma - 1 łyżeczka, przyprawa do zup – 1 łyżka. Gotować ok. 40 minut. Gdy mięso jest już
miękkie, wyjmować, luzować z kości, kroić na kawałki i ponownie dodać do zupy.
Dodać brukselkę i gotować jeszcze ok 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem
oraz gałką muszkatołową. Podawać z makaronem lub razowym pieczywem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz