Zupa rybna czyli Cazuela de pescado zwycięzcy programu Top Chef



 Od chwili, kiedy obejrzałam odcinek, w którym Martin przygotowywał tą zupę, koniecznie chciałam ją wypróbować. Zupa jest smaczna i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe obiadki, gdyż mimo iż jest dosyć lekka, rozgrzewa i pozostawia uczucie sytości. Z uwagi na dosyć ograniczoną dostępność różnych gatunków ryb, przepis oryginalny zmuszona byłam lekko zmodyfikować.










Składniki na 6-8 porcji
Ok. 1 kg ryb (flądra, dorsz, sandacz) – zarówno filety jak i szkielety
5 ząbków czosnku
2 cebule
2 marchewki
1 mała papryczka chili
1 czerwona papryka
1 por
300 ml białego, wytrawnego wina
0,5 litra passaty lub pasty pomidorowej
Po 3 gałązki świeżych ziół: oregano, bazylia
1 pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz, papryka słodka, pieprz krajeński
3 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób wykonania:

W  dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy chilli, pokrojoną marchewkę i zieloną część pora. Warzywa smażymy 5 minut i wlewamy białe wino. Doprowadzić do wrzenia a następnie dolać jeszcze ok 1,5 l wody, wrzucamy szkielety rybne i gotujemy ok. 20 minut. Wyciągamy szkielety i dodajemy pastę pomidorową. Następnie wrzucamy oregano i bazylię w całości. Kroimy filety z ryb na kwadraty lub paski o boku 2cm i dodajemy do zupy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i na wolnym ogniu gotujemy ok 40 min., raczej nie mieszać aby ryba się nie rozpadła. Paprykę opiekamy nad gazem, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i wrzucamy do zupy. Gotujemy aż część płynu odparuje a zupa nieco zgęstnieje. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Komentarze

  1. Skąd masz przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/zupa-rybna/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupka super, będę próbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie już sam wygląd świadczy o tym, ze zupa rybna na pewno jest smaczna i chciałoby się ją zjeść natychmiast. Muszę przyznać, że również świetnym daniem jest po prostu wędzony na zimno łosoś https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-wedzony-na-zimno-z-sosem-z-ciemnego-piwa-papryczki-padron-patatas-bravas-i-gruszka-z-grilla/ ale z sosem z ciemnego piwa i papryczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz