Od chwili, kiedy obejrzałam
odcinek, w którym Martin przygotowywał tą zupę, koniecznie chciałam ją
wypróbować. Zupa jest smaczna i bardzo aromatyczna. Idealna na zimowe obiadki,
gdyż mimo iż jest dosyć lekka, rozgrzewa i pozostawia uczucie sytości. Z uwagi
na dosyć ograniczoną dostępność różnych gatunków ryb, przepis oryginalny
zmuszona byłam lekko zmodyfikować.
Składniki na 6-8 porcji
Ok. 1 kg ryb
(flądra, dorsz, sandacz) – zarówno filety jak i szkielety
5 ząbków
czosnku
2 cebule
2 marchewki
1 mała papryczka
chili
1 czerwona
papryka
1 por
300 ml białego,
wytrawnego wina
0,5 litra
passaty lub pasty pomidorowej
Po 3 gałązki
świeżych ziół: oregano, bazylia
1 pęczek natki
pietruszki
Sól, pieprz,
papryka słodka, pieprz krajeński
3 łyżki oliwy z
oliwek
Sposób wykonania:
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i
smażymy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodajemy
chilli, pokrojoną marchewkę i zieloną część pora. Warzywa smażymy 5 minut i wlewamy
białe wino. Doprowadzić do wrzenia a następnie dolać jeszcze ok 1,5 l wody,
wrzucamy szkielety rybne i gotujemy ok. 20 minut. Wyciągamy szkielety i
dodajemy pastę pomidorową. Następnie wrzucamy oregano i bazylię w całości. Kroimy
filety z ryb na kwadraty lub paski o boku 2cm i dodajemy do zupy. Zmniejszamy ogień pod garnkiem
i na wolnym ogniu gotujemy ok 40 min., raczej nie mieszać aby ryba się nie
rozpadła. Paprykę opiekamy nad gazem, obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i
wrzucamy do zupy. Gotujemy aż część płynu odparuje a zupa nieco zgęstnieje. Gotową
zupę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne. Na koniec
posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Skąd masz przepis?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Aż trudno uwierzyć, że kiedyś nie lubiłem zupy rybnej, w ogóle nie przepadałem za gotowanymi rybami. Przełomem była zupa przyrządzona z dorsza z dodatkiem mleka kokosowego.
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/zupa-rybna/
Zupka super, będę próbowała :D
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFaktycznie już sam wygląd świadczy o tym, ze zupa rybna na pewno jest smaczna i chciałoby się ją zjeść natychmiast. Muszę przyznać, że również świetnym daniem jest po prostu wędzony na zimno łosoś https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-wedzony-na-zimno-z-sosem-z-ciemnego-piwa-papryczki-padron-patatas-bravas-i-gruszka-z-grilla/ ale z sosem z ciemnego piwa i papryczki.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń