Niskokaloryczna (jak to
warzywa) ale bardzo pożywna surówka z selera. Często przygotowuję ją na obiad, jeśli
akurat jestem na etapie „odchudzania” (stan niemalże permanentny u wielu kobiet :) ) zastępuję nią także
węglowodanowy dodatek (ziemniaki lub ryż), i podaję tylko z dodatkiem ryby lub
chudego mięsa.
Składniki (2 porcje)
1 seler – bulwa
1 cytryna - sok
3 łyżki suszonej żurawiny
Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz
Selera obrać, zetrzeć na
tarce z grubymi oczkami, dodać żurawinę, posolić, skropić sokiem z cytryny i
wstawić do lodówki na ok. 20 min. Z jogurtu, majonezu i chrzanu przygotować
sos. Połączyć z selerem tuż przed podaniem. Całość doprawić do smaku solą oraz
świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.
pysznie wygląda:D
OdpowiedzUsuń