Uwielbiam ryby a odkąd mam
niedaleko domu sklep, w którym kupuję świeże, moja kuchnia znacznie się
wzbogaciła o przepisy na ryby i owoce morza. Dziś pstrąg inspirowany daniem polecanym
przez mistrza Roberta Sowę. Dosyć pracochłonny, więc sugeruję przygotowywać w
weekend, smaczny ale raczej szybko do przepisu nie wrócę, dlaczego? Nie powalił
mnie na kolana na tyle żeby nie mieć ochoty na dalsze eksperymenty z pstrągiem…
nadal będę szukać idealnego dania ;)
Składniki na 2 osób
2 pstrągi
150 g boczku
300g pieczarek
3 małe cebule
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki
½ pęczka szczypiorku
3 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
2 jabłka
125 ml białego wytrawnego
wina
5 g masła
Sól, pieprz, sok z cytryny
Pstrągi umyć, osuszyć,
posypać solą oraz pieprzem, kropić sokiem z cytryny, owinąć folią i wstawić do
lodówki. Cebulę i czosnek posiekać podsmażyć na maśle, dodać obrane i pokrojone
pieczarki oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażyć ok 5 min, dodać śmietanę
wymieszaną z jajkiem oraz posiekanym szczypiorkiem. Wyjąć rybę z lodówki i
środek nafaszerować przygotowanymi pieczarkami. Gotowe pstrągi owinąć plastrami
boczku. W naczyniu żaroodpornym poukładać pokrojone na kawałki jabłko i na jabłkach
delikatnie ułożyć pstrągi.
Całość zalać winem i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 190 stopni na 40 min. Podawać z czarnym ryżem oraz plasterkiem cytryny.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz