Krem z białych
szparagów, to pyszna, lekka zupka. Według wielu, najlepszy sposób na podanie
szparagów, tak żeby było czuć przede wszystkim ich smak.Jeśli kochacie kremy o idealnie gładkiej konsystencji, zmiksowaną zupę należy przetrzeć przez sito, ja ten etap z premedytacją pomijam, lubię szparagowe grudki w zupie ;)
Składniki:
2 pęczki
białych szparagów
1 mała cebula
1 łyżeczka
masła
1 kostka
rosołowa
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa, cukier
gęsty jogurt
naturalny
balsamico
Szparagi obrać,
pokroić w małe kawałki, włożyć do
garnka, oprócz główek. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle na złoty kolor. Garnek
zalać wodą, tylko tyle aby woda pokryła szparagi, dodać szczyptę soli oraz
cukru i zagotować. Do gotujących wrzucić
kostkę rosołową, oraz cebulkę z patelni, zmniejszyć gaz i gotować do miękkości.
Miękkie zmiksować na gładką masę, jeśli krem ma być idealnie gładki, zmiksowaną
masę należy przetrzeć przez sito. Ponownie postawić na gaz, dorzucić główki
szparagów, doprawić całość do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po
nałożeniu na talerze, do każdej porcji dodać łyżkę gęstego jogurtu oraz kilka
kropel balsamico. Smacznego.
Taka zupa-krem musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń