Piękne pożegnanie sezonu
grillowego. Znudzona już wszelkim grillowanym mięsiwem, tegoroczny sezon
zakończyliśmy czymś lżejszym. To także wersja mięsna ale inaczej podana, a
przecież w kuchni chodzi właśnie o różnorodność.
Składniki (4 osoby)
4 czerwone papryki
500 g mrożonego szpinaku w
liściach
300 g mięsa mielonego (ja
preferuję drobiowe)
250 g pieczarek
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżeczki oregano
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
2 łyżki oleju
Sól, pieprz
2 kulki mozarelli
2 łyżki startego sera
parmezan
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z
nadmiaru wody. Cebulę i czosnek poszatkować, podsmażyć na złoty kolor na dużej
patelni, podać pokrojone w plasterki pieczarki a następnie mięso mielone.
Drewnianą szpatułką mieszać podczas smażenia aby mięso się nie skawaliło tylko
miało konsystencję małych grudek. Na koniec dołożyć szpinak i całość przyprawić
do smaku solą, pieprzem, dodać oregano oraz gałkę muszkatołową. Dusić ok. 15
minut. Gotowe przełożyć do miski, dodać tarty parmezan oraz porwaną na kawałki
mozarellę. Jeszcze raz doprawić do smaku. Umyte i osuszone papryki przekroić
wzdłuż, oczyścić z nasion i lekko posolić. Do każdej połówki nakładać farsz. Ułożyć
na tacy i piec na grillu aż papryka będzie miękka. Jeżeli pogoda nie sprzyja
grillowaniu, papryki można upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez
około 20-30 minut. Smacznego.
Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń