Drożdżowe rogaliki z twarożkiem



rogaliki przepis
Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. To co lubię najbardziej, to zapach pieczonego ciasta w wolny weekend. Za oknem pogoda średnia, a tu pyszna herbatka, koc, książka i jeszcze ciepłe rogaliki. Czegóż chcieć więcej. 
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki i desery na każdą okazję”




Składniki na ok. 50 małych rogalików:

560 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
350 ml mleka
2 jajka
80 g roztopionego masła
75 g cukru
½ łyżeczki soli

Nadzienie:
400 g twarogu półtłustego
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Cukier puder

Składniki na nadzienie rozetrzeć w naczyniu widelcem.

Przygotować rozczyn z drożdży:  w ¼ szklanki letniego mleka rozpuścić 2 łyżki cukru oraz drożdże, dodać 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać mleko, jajka wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto, dodając na koniec roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyłożyć papierem 2-3 blachy. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść podsypując niewielką ilością mąki i podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na Duzy prostokąt o boku 18 cm i za pomocą noża wycinać trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak aby wierzchołek znalazł się na spodzie rogalika (w innym wypadku rogaliki przy pieczeniu będą się rozwijać). Układamy na blasze w sporej odległości jeden od drugiego i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rogaliki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy przez ok. 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć, przestudzić na kratce, posypać cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz