Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki i desery na każdą okazję”
Składniki na ok. 50 małych
rogalików:
560 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
350 ml mleka
2 jajka
80 g roztopionego masła
75 g cukru
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
400 g twarogu półtłustego
2 żółtka
4-5 łyżek cukru
1 małe opakowanie cukru
wanilinowego
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Cukier puder
Składniki na nadzienie
rozetrzeć w naczyniu widelcem.
Przygotować rozczyn z
drożdży: w ¼ szklanki letniego mleka
rozpuścić 2 łyżki cukru oraz drożdże, dodać 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać
aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Mąkę wymieszać z cukrem i
cukrem wanilinowym, dodać mleko, jajka wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto,
dodając na koniec roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miękkie
i elastyczne. Uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż
ciasto podwoi swoją objętość.
Wyłożyć papierem 2-3 blachy.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść podsypując niewielką ilością mąki i podzielić
na 4 części. Każdą z części rozwałkować na Duzy prostokąt o boku 18 cm i za
pomocą noża wycinać trójkąty. Na każdym trójkącie u podstawy nałożyć łyżeczkę
nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka, tak aby
wierzchołek znalazł się na spodzie rogalika (w innym wypadku rogaliki przy
pieczeniu będą się rozwijać). Układamy na blasze w sporej odległości jeden od
drugiego i pozostawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy
rogaliki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy przez ok. 15 minut do
uzyskania złotego koloru. Wyjąć, przestudzić na kratce, posypać cukrem pudrem i
zajadać. Smacznego!
świetnie wyglądają i z takim nadzieniem muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńśliczne! wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuń