Włoska kuchnia makaronem
stoi, a spaghetti bolognese to jeden z jej najsłynniejszych klasyków. Aż sama
się zdziwiłam, że nie było go do tej pory wśród moich przepisów… pora nadrobić
zaległości.
Moje rady:
Moje rady:
- nie rób tego dania za często,
istnieje ryzyko, że spowszednieje…. A to jest naprawdę wyjątkowe danie;
-poczuj klimat Włoch, otwórz
butelkę włoskiego wytrawnego wina i delektując się jego smakiem, przygotuj potrawę;
-sekret tkwi w jego
prostocie, im więcej składników i udziwnień, tym … mniej wyszukany smak.
Składniki (4 -5 dużych porcji)
1 opakowanie makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego (ja użyłam
wieprzowego z szynki)
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 łyżki oleju z pestek
winogron
2 duże pomidory malinowe
1 kartonik pomidorów
krojonych z czosnkiem
1 butelka passaty (700 gram)
½ szklanki białego,
wytrawnego wina
3 gałązki bazylii
4 łyżki świeżo tartego
parmezanu
Sól pieprz, mielona papryka
ostra i słodka
Pomidory umyć, sparzyć i
obrać ze skórki, pokroić w drobną kosteczkę. Wstawić osoloną wodę na makaron – makaron
gotować według przepisu na opakowaniu. Cebule i czosnek posiekać. Na dużej
patelni rozgrzać olej, wrzucić cebule i czosnek, smażyć ok. 2-3 minut. Dodać
mięso mielone i za pomocą drewnianej szpatułki rozdzielać kawałki mięsa tak aby
były jak najmniejsze grudki. Smażyć ok. 5 minut. Dodać białe wino oraz pomidory
(w każdej postaci) . Całość dusić na małym ogniu aż do ugotowania makaronu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz czerwoną papryką (ostrą i słodką). Na
koniec dodać listki bazylii.
Na talerz nakładać makaron,
polać sosem i posypać serem. Podawać z kieliszkiem białego, schłodzonego wina.
Smacznego.
Spaghetti Bolognese jest klasykiem wszędzie poza...Włochami. Włosi absolutnie nie jedzą makaronu spaghetti z sosem bolognese. W żadnej tamtejszej restauracji nie dostaniemy takiego "wynalazku" :)
OdpowiedzUsuń