Program „Master Chef” oglądam
wybiórczo, głównie z uwagi na gości specjalnych odcinka. Więc kiedy usłyszałam,
że takim będzie Gordon Ramsey – nie mogłam przegapić ! Gordon,
przygotował danie, z pozoru proste a jednak skomplikowane, choćby z uwagi na
dużą ilość składników. Ale podjęłam wyzwanie i postanowiłam je odtworzyć w
swojej kuchni. Ilość składników dobierałam trochę ‘na oko” dlatego uważam, że
mam swój autorski wkład w to wyjątkowe danie. Wyszło bardzo dobre.
Składniki na 2 duże porcje:
2-3 posiekane szalotki
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
1 szklanka mleka
3 łyżki gęstej śmietany
kremówki
150 ml białego wytrawnego
wina
2 gałązki trawy cytrynowej
1 łyżeczka wasabi
Sól, cukier, pieprz
1 opakowanie mrożonego
groszku
4 przegrzebki
4 przepiórcze jaja
Sos: Szalotki zeszklić na 2
łyżkach oliwy, dodać szczyptę soli i cukru, wlać wino i włożyć trawę cytrynową,
dusić 2-3 minuty i dodać mleko oraz śmietankę – trzymac na małym ogniu aż sos się
zredukuje i zgęstnieje.
Ugotować groszek, odcedzić,
wlać około 3 -4 łyżek gotowego sosu i zblendować na gładka masę.
Jajka przepiórcze usmażyć na
małej patelni, odstawić. Na drugiej patelni na reszcie oleju usmażyć przegrzebki
na złoty kolor – około 2-3 minuty. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Na
talerzu ułożyć pure z groszku, na wierzch przegrzebki i przykryć sadzonym
jajkiem przepiórczym. Delikatnie polać odrobiną sosu.
Ja swoje danie podałam z
czarnym ryżem oraz sałatką ze szpinaku, suszonych pomidorów i prażonych pestek
słonecznika. Smacznego.
Wygląda ślicznie , również oglądałem ten odcinek aby zobaczyć co pokaże Ramsa'y . Specjalnie TVN nie pokazało dokładnie procesu przygotowania dania bo tajemnica zastrzeżona ale zauważyłem ,że on do sosu użył dodatkowo bulionu drobiowego oraz ząbka czosnku a także świeżego tymianku. Jutro szykuję się również do odtworzenia tego dania. zobaczymy jak wyjdzie,
OdpowiedzUsuń