Uwielbiam risotto, mam
potrzebę zrobienia go chociaż raz w miesiącu. Jest dla mnie niczym terapia
uspokajająca. Muszę stać ok. 20 minut przy kuchni, delikatnie mieszać zawartość
patelni … nie spieszyć się. Risotto z minuty na minutę pachnie intensywniej, a
przemiana suchych ziarenek ryżu w pękate, pyszne kuleczki zachodzi na moich
oczach :). Sama przyjemność.
Składniki (4 osoby):
1 litr gorącego wywaru z
kurczaka (lub bulion z kostki)
150 ml białego wina
wytrawnego
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku posiekane
300 g mięsa z kurczaka bez
skóry i kości, pokrojonego w drobną kostkę (użyłam mięsa z udek)
350 g ryżu na risotto (koniecznie
Arborio)
300 g świeżych grzybów (mogą
być mrożone)
Sól, pieprz, biały pieprz, świeżo
tarty parmezan, listki świeżej szałwii
Na jednej patelni rozpuszczamy
masło i wrzucamy świeże lub mrożone grzyby (nie rozmrażamy wcześniej!). Smażymy
ok. 10 minut na średnim ogniu na złoty kolor, pod koniec przyprawiając solą,
białym pieprzem oraz kilkoma listkami szałwii.
Na dużej patelni lub w rondlu
rozgrzać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć 2-3 minuty aż się zeszkli. Dodać mięso
z kurczaka i obsmażać ok. 5 minut, mieszając aby kawałki były obsmażone z
każdej strony. Dodać na patelnię suchy ryż, mieszać aby każde ziarenko pokryło
się tłuszczem a ryż zrobił się szklisty, po czym wlać wino. Mieszać aż ryż
wchłonie całe wino i stopniowo po 1 łyżce wazowej wlewać bulion, czekając aż
poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Po dodaniu ok. ¾ ilości bulionu dorzucić na patelnię usmażone
grzyby oraz kilka dodatkowych listków szałwii. Doprawić świeżo mielonym
pieprzem oraz solą, wlewać dalej bulion.
Po dodaniu całego bulionu, spróbować czy ryż jest już odpowiednio miękki. Potrawa
ma konsystencję dosyć kleistą ale ziarenka ryżu nie są rozgotowane i pod zębami
stawiają lekki opór. Podawać od razu posypane parmezanem oraz listkami szałwii.
Smacznego.
takie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńŚlinotok.....A czy mogą być suszone grzyby?
OdpowiedzUsuńPewnie, że mogą tylko trzeba je wcześniej namoczyć i najlepiej podgotować :)
Usuń