Składniki na tortownicę o
średnicy 21 cm:
Spód:
50g mąki pszennej
50 g masła
½ szklanki cukru
1 jajko
50 g gorzkiej czekolady (80%
kakao)
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 laska wanilii (ziarenka)
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego (u
mnie marki Pilos)
250 g serka mascarpone
1 puszka (400 g ) mleka
skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1 laska wanilii (ziarenka)
3 jajka
120 g czekolady deserowej
1 budyń waniliowy
Polewa:
1 kubeczek (200 g) śmietany kwaśniej 30%
2 łyżki cukry pudru
Posypka: gorzka czekolada
Przed przystąpieniem do
robienia sernika, wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki co najmniej kilka
godzin wcześniej, tak aby miały temperaturę pokojową.
Ciasto:
Jajko ubić z cukrem, cukrem
wanilinowym oraz ziarenkami wanilii na puszysty kogel-mogel. Masło i pokruszoną
czekoladę włożyć do garnuszka i roztopić na małym ogniu, mieszając od czasu do
czasu – aż powstanie gęsty sos, zdjąć z ognia lekko przestudzić. Mąkę przesiać
przez sitko, połączyć z masą jajeczną i miksując wlać przestudzony sos
czekoladowy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać czekoladową masę
i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Wyjąć do
przestudzenia a w piekarniku zmniejszyć temperaturę
do 150 stopni.
Masa serowa:
Wszystkie składniki oprócz
czekolady dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników, jeśli będziecie
robić to mikserek – to na jak najmniejszych obrotach i jak najkrócej. Chodzi o
to żeby nie napowietrzać masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
1/3 masy serowej przełożyć do innego naczynia i połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Tortownicę z podpieczonym
spodem owinąć dwukrotnie folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej. Do tak przygotowane tortownicy przelać białą masę, na nią nałożyć masę
czekoladową. Tortownicę z sernikiem ustawić w większym naczyniu żaroodpornym,
do którego nalewamy gorącą wodę, do wysokości ok. 2 cm, wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 150 stopni na ok. 70 minut.
Śmietanę dokładnie wymieszaną
z cukrem pudrem, rozprowadzamy równomiernie po upieczonym serniku, po czym
ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Sernik studzić w lekko
uchylonym piekarniku a wystudzony wstawić do lodówki na kilka godzin a
najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch tartą, gorzką czekoladą.
Smacznego.
Dwa pyszne smaki w jednym :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowy smak!
OdpowiedzUsuńTen sernik to prawdziwa poezja smaku. Pozdrawiam http://greckieskarby.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńwitam! zrobiłam!:) ale zamiast polewy dalam śnieżną czapę ze smietany i mascarpone. Ciasto genialne!Jaki zapach przy pieczeniu, a jaki smak czekolady! poprostu super!!!! Baaardzo polecam ten przepis! pozdrawiam cieplo!
OdpowiedzUsuńciesze się, że smakowało :) Pomysł ze śnieżna czapą super ;) sama przetestuję :)
Usuń