Wraz z zaprzyjaźnionym portalem BlogStar.pl często dostajemy do recenzji ciekawe kulinarne książki. Tym razem dotarła do nas książka Haylie Pomroy „Jedz
więcej i chudnij szybciej. Książka kucharska”. Hmm... według autorki można jeść więcej i do tego szybciej chudnąć? No cóż... warto sprawdzić. W książce oprócz praktycznych
porad żywieniowych można znaleźć gotową do zastosowania dietę oraz 200 przepisów
na potrawy, jedzenie których … przyspiesza metabolizm. Autorka podaje
szczegółowe proporcje każdego z dań oraz wskazówki czym zastąpić produkty nie
wszędzie dostępne. Przepisy łatwo także dostosować do diety wegetariańskiej
oraz wegańskiej.
Aby poznać tajniki sposobu
odżywiania, dzięki któremu pozbędziecie się niechcianych kilogramów, odsyłam
do książki. W ramach testów przygotowałam jeden z przepisów na kotlety mięsne z warzywami, które bardzo mi zasmakowały, więc pewnie jeszcze do książki wrócę. Może nawet skusze się na cały "dietetyczny cykl" :)
Moje danie poddałam lekkiej
modyfikacji, po oryginalny przepis musicie sięgnąć do książki.
Składniki (10 sporych
kotletów)
300 g mielonego mięsa z
kurczaka (użyłam mięsa z udek kurczaka)
200 g chudej mielonej
wołowiny
4 garście posiekanego
szpinaku
1 seler naciowy – posiekany
4 posiekane dymki wraz ze
szczypiorkiem
1 pokrojona w drobną kostkę
czerwona papryka
10 pokrojonych w drobną
kostkę pieczarek
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
1 jajko
3 łyżki zmielonych płatków
jaglanych
Rozgrzać piekarnik do 190
stopni Celsjusza. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć
folią aluminiową i posmarować olejem. Wilgotnymi dłońmi formować z masy kulki i
układać na na blasze do pieczenia. Piec ok. 40 minut, przekręcając na drugą
stronę w połowie czasu pieczenia. Podawać w towarzystwie ulubionej sałaty.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz