Krewetki z ananasem


curry z krewetkami
Owoce morza mogłabym jeść codziennie. Gdyby tylko ich cena nie była tak wysoka i były dostępne w każdym większym sklepie, spokojnie zrezygnowałabym z mięsa na korzyść ryb i owoców morza…
Dlatego, mimo przeciwności związanych z ceną i dostępem staram się jeść je chociaż kilka razy w miesiącu.Tym razem były to krewetki w wersji słodko-kwaśniej. Bardzo smakowite.


Składniki (na 4 porcje)

32 krewetki tygrysie (u mnie niestety mrożone)
½ świeżego ananasa pokrojonego w drobną kostkę
1 papryka czerwona pokrojona w paseczki
2 cebule poszatkowane
2 ząbki czosnku poszatkowane
2 cm korzenia imbiru poszatkowanego
3 łyżki świeżej kolendry poszatkowanej
½ szklanki białego wytrawnego wina
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki curry cytrynowego
½ łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Sól, świeżo mielony pieprz

Krewetki rozmrozić, umyć, osuszyć w ręczniku papierowym i przełożyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę curry i 1 łyżkę oleju. Wymieszać dokładni i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju wrzucić zamarynowane krewetki i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Zdjąć patelni, dokładnie zeskrobując przypieczone części i małe kawałeczki. Na patelnię dodać resztę oleju i wrzucić poszatkowane cebulę, czosnek i imbir – smażyć około 2-3 minut, dorzucić paprykę i ananasa i wlać wino. Doprowadzić wino do wrzenia, zmniejszyć płomień pod patelnią na mały, dodać resztę curry i wrzucić krewetki. Dusić pod przykryciem ok 5-7  minut, co jakiś czas mieszając. Dodać połowę poszatkowanej kolendry i dusić jeszcze 2-3 minuty. Jeżeli ananas wyda wam się zbyt kwaśny (tak niestety było z moim) dodać ½ łyżeczki miodu i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem, posypane resztą kolendry. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz