Proste i bardzo smaczne. Taka
bezmięsna wersja mielonych. Przepis powstał jako połączenie kilku innych zasłyszanych
lub przeczytanych w magazynach kulinarnych. Moja wersja jest lekka, jeśli chcecie
przygotować je „na bogato” należy smażyć na tłuszczu opanierowane bułką tartą
lub… pokruszonymi krakersami.
Składniki (2 porcje):
1puszka tuńczyka w kawałkach
w zalewie
12 krakersów
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
5-6 zielonych oliwek
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanego
szczypiorku
1 jajko
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka majonezu light
Krakersy pokruszyć jak najdrobniej,
dodać odsączonego z zalewy tuńczyka oraz posiekane: cebule, czosnek, oliwki i
zieleninę. Wbić jajko, dodać majonez i musztardę i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 minut, żeby smaki
dokładnie się połączyły, po czym uformować małe kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni.
Podawać w towarzystwie sałaty i świeżych warzyw. Smacznego.
Uwielbiam tuńczyka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Świetna propozycja, warto zrobić test
OdpowiedzUsuń