Dania z ryb, dla dobra wszystkich
są co raz popularniejsze. Częściej zastępujemy czerwone mięso drobiem lub
właśnie rybami. I tak trzymać, bo zdrowotna przewaga ryb nad mięsem to rzecz
dowiedziona :). Dlatego z przyjemnością polecam Wam ten przepis. Znalazłam go na
stronie www.zgotowani.pl ale wprowadziłam
do niego kilka moich zmian.
Składniki (dla 5 osób):
Ok. 700
gram świeżego łososia
500 gram świeżych lub mrożonych
grzybów
50 gram grzybów suszonych
400 gram śmietany 18%
50 ml białego wytrawnego wina
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
Sól, biały pieprz
szczypiorek
Suszone grzyby moczyć w małej
ilości wody przez ok. 2-3 godziny, a następnie gotować z dodatkiem łyżeczki
soli przez pół godziny. Cebulę i czosnek poszatkować, zeszklić na patelni na 1
łyżce masła. Dodać świeże grzyby. Grzyby suszone i obgotowane odsączyć, pokroić
w paseczki i dodać na patelnię. Całość dusić ok. 15 minut, dodać białe wino i
odparować. Wywar z gotowania grzybów połączyć ze śmietaną i przelać na
patelnię. Dusić jeszcze około 5 minut. Łososia poporcjować, ułożyć w naczyniu
żaroodpornym wysmarowanym resztą masła, zalać sosem z grzybami i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Podawać z ryżem, posypany posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz