Sernik z mascarpone i truskawkami


sernik z mascarpone i truskawkami
Nieoczekiwanie stałam się posiadaczką dużej ilości truskawek. Jak je spożytkować myślałam… część oczywiście przerobiłam na konfiturę, część zjadłam w postaci śniadaniowego smoothie oraz wieczornej sałatki a z reszty powstał … serniczek. I ten oto dzisiaj wam serwuję. Trzy warstwy i każda inna w smaku: czerwona – cierpka, kwaśna, różowa – łagodniejsza, niosąca ze sobą obietnicę słodyczy, która z całą mocą wybucha w warstwie białej . Jeden sernik w którym smaki idealnie mieszają się ze sobą. Co prawda czas przygotowania jest nieco rozciągnięty w czasie, ale ten widok… czyż nie jest tego wart?


Składniki:
1 kg truskawek
500 g mascarpone
340 g jogurtu greckiego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
9 łyżeczek żelatyny
5-6 truskawek do dekoracji
Olej kokosowy do wysmarowania formy

Część1 - Warstwa czerwona:
Truskawki umyć i zblendować na gładką masę. Połowę odlać i odstawić na później. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z 1 częścią masy truskawkowej. Formę wysmarować olejem kokosowym i wlać masę. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

Część 2 - Warstwa różowa:
Mascarpone miksować, dolewając sukcesywnie mleko skondensowane. Gotową masę podzielić na 2 części, jedną odstawić na później, drugą połączyć z truskawkami z części 1. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą różową. Wyjąć z lodówki formę z stężałą warstwą czerwoną i wlać na wierzch masę różową. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

Część 3 – Warstwa biała:
Pozostałą z części 2 masę serową połączyć z jogurtem greckim miksując przez 1-2 minuty. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą białą. Wyjąć z lodówki formę z stężałą warstwą czerwoną i różową, wlać na wierzch masę białą. Ponownie wstawić do lodówki tym razem na kilka godzin aby cały sernik się dobrze ściął. Przed podaniem każdy kawałek ozdabiamy pokrojonymi w plasterki truskawkami.

Smacznego.

Komentarze