Nieoczekiwanie stałam się posiadaczką
dużej ilości truskawek. Jak je spożytkować myślałam… część oczywiście
przerobiłam na konfiturę, część zjadłam w postaci śniadaniowego smoothie oraz
wieczornej sałatki a z reszty powstał … serniczek. I ten oto dzisiaj wam
serwuję. Trzy warstwy i każda inna w smaku: czerwona – cierpka, kwaśna, różowa –
łagodniejsza, niosąca ze sobą obietnicę słodyczy, która z całą mocą wybucha w
warstwie białej . Jeden sernik w którym smaki idealnie mieszają się ze sobą. Co
prawda czas przygotowania jest nieco rozciągnięty w czasie, ale ten widok… czyż
nie jest tego wart?
Składniki:
1 kg truskawek
500 g mascarpone
340 g jogurtu greckiego
1 puszka mleka
skondensowanego słodzonego
9 łyżeczek żelatyny
5-6 truskawek do dekoracji
Olej kokosowy do wysmarowania
formy
Część1 - Warstwa czerwona:
Truskawki umyć i zblendować
na gładką masę. Połowę odlać i odstawić na później. 3 łyżeczki żelatyny
rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z 1 częścią masy
truskawkowej. Formę wysmarować olejem kokosowym i wlać masę. Wstawić do lodówki
na ok. 30 minut do stężenia.
Część 2 - Warstwa różowa:
Mascarpone miksować,
dolewając sukcesywnie mleko skondensowane. Gotową masę podzielić na 2 części,
jedną odstawić na później, drugą połączyć z truskawkami z części 1. 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą różową.
Wyjąć z lodówki formę z stężałą warstwą czerwoną i wlać na wierzch masę różową.
Ponownie wstawić do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.
Część 3 – Warstwa biała:
Pozostałą z części 2 masę
serową połączyć z jogurtem greckim miksując przez 1-2 minuty. 3 łyżeczki
żelatyny rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ostudzić i połączyć z masą białą.
Wyjąć z lodówki formę z stężałą warstwą czerwoną i różową, wlać na wierzch masę
białą. Ponownie wstawić do lodówki tym razem na kilka godzin aby cały sernik
się dobrze ściął. Przed podaniem każdy kawałek ozdabiamy pokrojonymi w
plasterki truskawkami.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz