Zupa pomidorowa z białym winem



zupa pomidorowa z bazyliąLekka, bardzo aromatyczna i pachnąca latem zupa. Przygotowuje się ją dosyć szybko, całość nie powinna wam zając więcej niż 40 min. Uwielbiam ją robić, a jeść mogłabym codziennie.


Składniki (4 porcje)
1 puszka pomidorów w zalewie
500 g przecieru pomidorowego
0,5 l bulionu (może być z kostki)
0,25 białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
½ małego selera
3 gałązki bazylii
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz, cukier, natka pietruszki,
Ryż, śmietanka

Warzywa pokroić w drobną kostkę W garnku rozpuścić masło, wrzucić warzywa i smażyć aż lekko zmiękną, ok. 2-3 minuty. Zalać bulionem i winem i gotować  ok 15 min. Dodać pomidory i przecier, 2 gałązki bazylii i  gotować jeszcze 10 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zestawić z ognia i zmiksować. Podawać z ryżem i odrobiną śmietanki, posypane świeżą natka i bazylią. Smacznego.

Komentarze