Lekka, bardzo aromatyczna i
pachnąca latem zupa. Przygotowuje się ją dosyć szybko, całość nie powinna wam
zając więcej niż 40 min. Uwielbiam ją robić, a jeść mogłabym codziennie.
Składniki (4 porcje)
1 puszka pomidorów w zalewie
500 g przecieru pomidorowego
0,5 l bulionu (może być z
kostki)
0,25 białego wytrawnego wina
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały por
½ małego selera
3 gałązki bazylii
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz, cukier, natka
pietruszki,
Ryż, śmietanka
Warzywa pokroić w drobną
kostkę W garnku rozpuścić masło, wrzucić warzywa i smażyć aż lekko zmiękną, ok.
2-3 minuty. Zalać bulionem i winem i gotować ok 15 min. Dodać pomidory i przecier, 2
gałązki bazylii i gotować jeszcze 10 min.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zestawić z ognia i zmiksować. Podawać z ryżem
i odrobiną śmietanki, posypane świeżą natka i bazylią. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz