Latem zawsze w zamrażalniku oprócz kostek lodu, warto mieć zamrożone plasterki banana. To jest owoc, z którego można przygotowywać różnorodne shake’i , koktajle a nawet owocowe lody - zamrożony zastępuje kostki lodu. jego naturalna słodycz nie wymaga użycia dużych ilości innego cukru. Zdrowy, lekki a mimo to bardzo pożywny napój. Można nim zastąpić jeden letni posiłek, śniadanie lub popołudniową przekąskę. Dziś 3 propozycje na bananowe shake’i , których bazą jest właśnie banan.
Jogurtowa truskawka
1 banan pokrojony w plasterki
i zamrożony
200 g jogurtu naturalnego
1 szklanka truskawek
1 łyżeczka miodu
Miód dokładnie wymieszać w
jogurcie. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Wszystkie składniki przełożyć
do robota i zmiksować na gęstą, puszystą masę.
Mleczna borówka
1 banan pokrojony w plasterki
i zamrożony
1 szklanka borówek
amerykańskich
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Cukier rozpuścić w mleku. Wszystkie
składniki przełożyć do robota i zmiksować na gęstą, puszystą masę.
Słodko-kwaśna malina
1 banan pokrojony w plasterki
i zamrożony
1 szklanka malin
200 ml kremowego kefiru
1 łyżeczka brązowego cukru
Cukier rozpuścić w kefirze. Wszystkie
składniki przełożyć do robota i zmiksować na gęstą, puszystą masę.
Komentarze
Prześlij komentarz