Krem ze szparagów



dania ze szparagówZupa krem z dwóch rodzajów szparagów. Nie tylko wygląda ładnie, jest także bardzo smaczna. Przygotowanie odbywa się równolegle w dwóch garnkach, to jedyna uciążliwość.


Składniki (4 porcje)
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
2 szalotki
2 średniej wielkości ziemniaki
¼ kalafiora
1 puszka zielonego groszku1 litr bulionu warzywnego
Świeża mięta do przybrania
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka masła

Szparagi umyć, pokroić w kawałki i wsypać do dwóch garnków.   Do każdego z garnków wlać 0,5 litra bulionu. Do białych szparagów dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora. Cebule posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulkę oraz ziemniaki. Podsmażone warzywa rozłożyć po połowie do garnków ze szparagami. Gotować do miękkości,  a pod koniec gotowania zielonych szparagów, dodac odsączony groszek. Obie zupy zblendować na gładką masę, przyprawić do smaku sola oraz pieprzem. Jeśli zupa mimo blendowania ma grudkowatą konsystencję, można ja przetrzeć przez sitko. Nakładać na talerz równocześnie, udekorować miętą i podawać natychmiast. Smacznego. 

Komentarze

  1. Zupa wygląda bosko! Patrząc na skład (no może poza bulionem) - smakuje znakomicie :)

    Czy szparagi obieramy i łamiemy przed gotowaniem (czyli czy odłamujemy done, zdrewniałe części) czy blendowanie załątwia sprawę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, szparagi obieramy i usuwamy te dolne zdrewniałe części. Blendowanie może sprawy nie załatwić, zostaną wyczuwalne łykowate niteczki.

      Usuń

Prześlij komentarz