Zupa krem z dwóch rodzajów
szparagów. Nie tylko wygląda ładnie, jest także bardzo smaczna. Przygotowanie
odbywa się równolegle w dwóch garnkach, to jedyna uciążliwość.
Składniki (4 porcje)
1 pęczek białych szparagów
1 pęczek zielonych szparagów
2 szalotki
2 średniej wielkości
ziemniaki
¼ kalafiora
1 puszka zielonego groszku1
litr bulionu warzywnego
Świeża mięta do przybrania
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka masła
Szparagi umyć, pokroić w
kawałki i wsypać do dwóch garnków. Do każdego z garnków wlać 0,5 litra bulionu.
Do białych szparagów dodać podzielonego na małe różyczki kalafiora. Cebule
posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło,
podsmażyć cebulkę oraz ziemniaki. Podsmażone warzywa rozłożyć po połowie do
garnków ze szparagami. Gotować do miękkości, a pod koniec gotowania zielonych szparagów,
dodac odsączony groszek. Obie zupy zblendować na gładką masę, przyprawić do
smaku sola oraz pieprzem. Jeśli zupa mimo blendowania ma grudkowatą
konsystencję, można ja przetrzeć przez sitko. Nakładać na talerz równocześnie, udekorować
miętą i podawać natychmiast. Smacznego.
Zupa wygląda bosko! Patrząc na skład (no może poza bulionem) - smakuje znakomicie :)
OdpowiedzUsuńCzy szparagi obieramy i łamiemy przed gotowaniem (czyli czy odłamujemy done, zdrewniałe części) czy blendowanie załątwia sprawę??
Oczywiście, szparagi obieramy i usuwamy te dolne zdrewniałe części. Blendowanie może sprawy nie załatwić, zostaną wyczuwalne łykowate niteczki.
Usuń