Składniki:
Naleśniki:
1/2 szklanka mąki (u mnie w równych porcjach pszenna, ryżowa i kukurydziana)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli
Ze składników wyrobić ciasto (jeśli jest za rzadkie, dodać odrobinę mąki pszennej). Usmażyć nieco grubsze naleśniki na teflonowej patelni.
Krem mascarpone:
2 żółtka
2 łyżeczk1 brązowego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250 g serka mascarpone
Z cukrów i żółtek ubić gęsty, jasny kogel-mogel, dodawać po łyżeczce serka aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy.
Salsa truskawkowa:
500 g truskawek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 garść poszatkowanej świeżej mięty
1 łyżeczka płynnego miodu
Truskawki pokroić w małe kawałki, połączyć z sokiem z cytryny, miodem i miętą. Dokładnie wymieszać, odstawić aby smaki się połączyły.
Gotowe naleśniki, posmarować kremem, zwinąć w ruloniki i podawać z truskawkami. Smacznego.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńAle muszą być smakowite, i to nadzienie :)
OdpowiedzUsuńz chęcią bym zjadła taki deser :)
OdpowiedzUsuń