Eksperymenty w kuchni to
chyba coś, co lubi każdy kto choć czasami gotuje. W tradycyjnych plackach z
maślanki część płynu zastąpiłam musem z blendowanych truskawek. Ale dobre!
Składniki (2 porcje)
¾ szklanki mąki
½ szklanki maślanki
½ szklanki zblendowanych
truskawek
1 jajko
1 łyżeczka brązowego cukru
Szczypta soli
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Żółtko utrzeć z cukrem do
uzyskania jasnej, gładkiej masy. Pod koniec dodać szczyptę soli i sodę. Nie
przerywając miksowania dodawać przesiana mąkę oraz maślankę i truskawki. Białko
ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem, które powinno mieć gęstość
śmietany. Odstawić na 30 minut, aby mąka dokładnie się rozkleiła. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką
nakładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Z usmażonych odcisnąć
nadmiar tłuszczu w papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz