Truskawkowe pancakes



placki z truskawkamiEksperymenty w kuchni to chyba coś, co lubi każdy kto choć czasami gotuje. W tradycyjnych plackach z maślanki część płynu zastąpiłam musem z blendowanych truskawek. Ale dobre!


Składniki (2 porcje)
¾ szklanki mąki
½ szklanki maślanki
½ szklanki zblendowanych truskawek
1 jajko
1 łyżeczka brązowego cukru
Szczypta soli
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Żółtko utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, gładkiej masy. Pod koniec dodać szczyptę soli i sodę. Nie przerywając miksowania dodawać przesiana mąkę oraz maślankę i truskawki. Białko ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem, które powinno mieć gęstość śmietany. Odstawić na 30 minut, aby mąka dokładnie się  rozkleiła. Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Z usmażonych odcisnąć nadmiar tłuszczu w papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

Komentarze