Nie
mam wprawy w pieczeniu mięs, ale wszystkiego można się nauczyć. Tym bardziej,
że mięso pieczone w całości można wykorzystać nie tylko jako danie obiadowe,
ale także jako wędlinę na kanapki. Karkówka nadaję się do tego wspaniale.
Składniki:
1,2 kg karkówki w całości
2 łyżeczki musztardy
2 cebule
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki rozmarynu
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
Mięso, umyć osuszyć, posolić oraz pozy pac świeżo mielonym pieprzem. Natrzeć
mieszanką ziół: oregano i rozmaryn i posmarować musztardą. Przełożyć na folię
spożywczą, szczelnie owinąć i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Olej rozgrzać na dużej patelni, wyjąć mięso z lodówki, odłożyć cebule i
obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posiekać cebulę
oraz łodygi selera naciowego, podsmażyć na patelni i dołożyć do mięsa. Na
patelnie nalać 1 szklankę wody, którą następnie wlać do naczynia z mięsem. Dodać
przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarenkach. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do
piekarnika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1,5 h. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić na ok. 20 minut aby mięso odpoczęło. Podawać pokrojone w
plastry, z dodatkiem sosu z pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz