Lekko, orzeźwiająco i
smacznie. Z bardzo wyczuwalną nutą azjatycką. W sam raz na środek wakacji,
kiedy nie chce nam się przygotowywać ciężkich, kalorycznych dań. Fajne to lato :)
Składniki na 2 porcje
½ opakowania rukoli
1 długi ogórek zielony
Po 3 łyżki posiekanych: natka
pietruszki, koperek, kolendra
1 opakowanie paluszków
krabowych
2 łyżki sezamu
Sok z 2 limetek
1 łyżka miodu
5 łyżek oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
Sól, pieprz, papryka ostra
mielona
Sezam uprażyć na suchej
patelni. Przygotowujemy sos, mieszając ze sobą: sok z limetek, miód, oliwę,
olej sezamowy i przyprawy.
Ogórka wraz ze skórką pokroić
w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Sałatę wymieszać z
posiekanymi ziołami, przełożyć do miski, na wierzchu ułożyć wstążki z ogórka,
dodać pokrojone w małe kawałki paluszki krabowe. Posypać uprażonym sezamem i
polać sosem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz