Składniki:
500 g mięsa z udek kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 szalotki
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
szczypta cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Cebulę i czosnek poszatkować. Szalotki pokroić w małe piórka. Mięso z kurczaka w podłużne, niewielkie kawałki.
Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć orzechy na złoty kolor. Usmażone, wyjąć i odłożyć na później. Na olej wsypać papryczkę chili czosnek i cebulę, jak zmiękną, wrzucić kurczaka. Smażyć przez chwilę, następnie dodać sos sojowy oraz sos rybny. Dorzucić szalotkę. Smażyć jeszcze ok. 5-7 minut. Pod koniec smażenia wrzucić nerkowce. Resztą nerkowców posypać gotowe danie na talerzu. Podawać z ryżem jaśminowym.
Moje klimaty :) Coś, co ma w sobie sos sojowy i orzechy, będzie moim hitem :) Ja od siebie dodałabym jeszcze odrobinkę oleju sezamowego ma niesamowity zapach :)
OdpowiedzUsuń