1/2 upieczonej piersi kurczaka
1/2 opakowania mieszanki sałat
3 listki cykorii
1 małe awokado
1 pomidor
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mała czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, świeżo mielony pieprz
Z oliwy, miodu, musztardy soli i pieprzu przygotować sos. Odstawić aby smaki się połączyły. Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Z pomidora usunąć gniazda nasienne, sam miąższ pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka rozerwać palcami na mniejsze kawałki i podsmażyć na suchej patelni. Na talerzu rozłożyć sałatę oraz pozostałe składniki. Polać sosem miodowo-musztardowym.
Uwielbiam takie sałatki! A awokado mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń