Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
1/4 kostki masła
250 ml bulionu
200 g śmietanki 30%
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki musztardy dijon
kilka listków świeżej szałwii
2 łyżki mąki (opcjonalnie)
sól, świeżo mielony pieprz
Polędwiczki umyć, oczyścić z białych błonek, pokroić w grube plastry. Każdy plaster lekko rozgnieść ręką, posolić i popieprzyć. Masło rozgrzać na patelni, smażyć polędwiczki po 2 min z każdej strony, usmażone odłożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię wlać bulion oraz śmietankę. Dołożyć obie musztardy i dokładnie wszystko wymieszać. Dodać listki szałwii. Gotować na małym ogniu dosyć często mieszając aż sos zredukuje się i zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie proces gęstnienia można przyspieszyć dodając mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Jak sos osiągnie oczekiwaną konsystencję, ponownie dodać na patelnię polędwiczki, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 5 minut. Propozycja podania: z kaszą gryczaną niepaloną oraz smażoną kapustą pak-choi.
Czym można zatopić szałwię?
OdpowiedzUsuń